Відомо, що картоплю необхідно правильно підготувати до посадки, оскільки якість посадкового матеріалу безпосередньо впливає на майбутній урожай.
Відомо, що картоплю необхідно правильно підготувати до посадки, оскільки якість посадкового матеріалу безпосередньо впливає на майбутній урожай.
Для отримання високого та здорового врожаю слід здійснити:
- сортування та відбраковування неякісних бульб;
- пророщування для кращої схожості;
- обробку від хвороб і шкідників.
До речі великі бульби (понад 100 грам) можна розрізати на кілька частин.
Підготовку та відбір бульб картоплі для майбутньої посадки слід розпочати за 30–45 днів до передбачуваної висадки, оскільки значну частину цього часу займає їх пророщування.
Бульби неправильної форми, з тріщинами, занадто великі або занадто маленькі підлягають відбракуванню. Виявити заражені бульби не завжди можливо під час ручного сортування, тому рекомендується замочування в сольових розчинах. У 22% розчині сечовини (карбаміду) всі дефектні бульби спливуть, а здорові залишаться на дні.
Для посадки слід обирати чисті бульби середніх розмірів — 30–50 грамів, максимум до 80–100 грамів.
Великі бульби (понад 100 грамів) можна розрізати на кілька частин. Доцільно проводити цю процедуру безпосередньо в день посадки, що дозволяє мінімізувати ризик загнивання або ураження картоплі хворобами.
Після кожного поділу картоплини слід занурювати ніж у попередньо приготований рожевий розчин марганцівки для знезараження. Розрізані частини також потрібно обробити: їх можна занурити в розчин марганцівки, провести обприскування або обсипати деревним попелом.
Розрізання бульб стимулює ріст бруньок, а також є ефективним способом розмноження елітних і дорогих сортів картоплі.
Оптимальні строки садіння визначаються за температурою ґрунту на глибині 12–15 см, виміряною о 6:00 ранку протягом трьох днів:
- +8 °C – стандартні умови для посадки;
- +6 °C – допустимо висаджувати картоплю, якщо вона була прогріта і використовується агроволокно.
По-друге, на цьому етапі ми можемо вибракувати хворі і малопродуктивні бульби – ті, у яких проявились різні гнилі, утворилися слабкі, ниткоподібні паростки або зовсім не прокинулися. Відповідно, сходи будуть більш рівними і дружніми.
Завдяки правильному підходу до підготовки бульб можна значно підвищити якість та кількість врожаю.
Відділ карантину рослин управління фітосанітарної безпеки та санітарної охорони території ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області (м. Одеса)