ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

Розкриваючи символи: цікаві історії про Державний прапор України

Дата: 22.08.2024 17:07
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

✨️Розкриваючи символи: цікаві історії про Державний прапор України

🇺🇦Синьо-жовтий прапор України – це не просто державний символ, а глибоко закорінений у національній історії та культурі знак, що відображає дух нашого народу. Синій колір символізує мирне небо🌫, яке простягається над Україною, а жовтий – родючі пшеничні поля🌾, які є символом багатства та процвітання нашої землі.

☝️Цікаво, що синьо-жовті кольори мають свою довгу історію. Вперше їхнє поєднання згадується ще за часів Данила Галицького у 1256 році. Тоді жовтий лев на синьому фоні став гербом міста Львова, що стало одним із перших прикладів використання цих кольорів у символіці.

🔹️Особливе значення український прапор набув у новітній історії. У 2012 році Pantone (Pantone Color Matching System, PMS) — розповсюджена система для визначення та підбору кольорів) присвятили Україні два відтінки: вільний синій (freedom blue) та енергійний жовтий (energising yellow), що підкреслюють боротьбу українського народу за свободу та незалежність.

👉Однак, є і цікаві історії, пов'язані з розташуванням кольорів на прапорі. У 1992 році китайська художниця Мао Мао звернулася до Президента України Леоніда Кравчука з проханням змінити порядок кольорів, посилаючись на китайську Книгу змін "І-цзін". Вона попередила, що нинішнє розташування може принести країні невдачі, проте прапор залишився незмінним і став символом української стійкості.

☝️Варто також згадати про найбільший прапор України, розміром 40x60 метрів, який було внесено до Книги рекордів України, а також найбільший намальований прапор на Оболонській набережній у Києві, створений у червні 2014 року.

🇺🇦Сьогодні український прапор символізує не лише мирне небо та родючі землі, а й боротьбу за свободу. Синьо-жовті кольори стали всесвітньо відомим символом української нації, яка прагне повернутися до мирного життя після перемоги над агресором.

ℹ️За інформацією VisitUkraine.today


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь