A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

Соціальний проект «Прихисток»: допомога внутрішньо переміщеним особам у пошуку житла та порядок отримання компенсації

Дата: 20.04.2022 09:44
Кількість переглядів: 365

Соціальний проект «Прихисток»: допомога внутрішньо переміщеним особам у пошуку житла та порядок отримання компенсації

Фото без описуФото без опису

І. Що таке «Прихисток» та як він працює?

«Прихисток» - це онлайн-платформа, яка була створена як соціальний проект і згодом стала державним веб-ресурсом - prykhystok.gov.ua.

 

За допомогою цього сервісу українці безкоштовно пропонують своє житло тим, хто змушений залишити свою домівку або втратив її через бойові дії.

Якщо ви є власником помешкання, в якому готові прихистити вимушених переселенців, то, перейшовши на сайт «Прихисток», вам необхідно обрати опцію «Надати житло» або «Запропонувати житло», створити акаунт та опублікувати оголошення. В останньому потрібно зазначити місце розташування житла, кількість осіб та кого саме ви готові прийняти (жінки, діти, готовність приймати домашніх улюбленців тощо), термін надання прихистку та інші умови.

Якщо ви в пошуках безкоштовного житла, то перейшовши на сайт «Прихисток», оберіть опцію «Знайти житло». Там ви можете переглянути наявні пропозиції по всій Україні або ж у певному регіоні та зв’язатися з власником.
Популярність цього ресурсу зростає і наразі на веб-сайті «Прихисток» безкоштовне житло для українців пропонують також громадяни інших країн Європи і світу та наші співвітчизники, які проживають закордоном.

Станом на сьогодні «Прихисток» містить більше 11 тисяч пропозицій безкоштовного житла для вимушених переселенців в Україні та більше 3 тисяч пропозицій закордоном.  

ІІ. Компенсація від уряду тим, хто безкоштовно надає житло внутрішньо переміщеним особам.

19 березня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

Відтепер українці, які прихистили у себе вдома внутрішньо переміщених осіб із постраждалих від війни регіонів, зможуть отримати грошову компенсацію від держави на покриття витрат та оплату житлово-комунальних послуг.

 

 

Що варто знати про цю компенсацію?

  • По-перше, вона надається виключно за безоплатне тимчасове розміщення.
  • По-друге, людина, якій надається прихисток, повинна мати статус внутрішньо переміщеної особи, яка після введення 24 лютого 2022 року Указом Президента України воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 року № 204.
  • По-третє, компенсація надається за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб, які НЕ отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.
  • По-четверте, реалізація цієї програми почалася 21 березня 2022 року з реєстрації тимчасових переселенців територіальними громадами та ЦНАП. Таким чином, особи, які подали заяву до органу місцевого самоврядування про розміщення у своєму житлі внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати компенсацію витрат за березень, якщо звернуться з відповідною заявою до органу місцевого самоврядування до 05 квітня 2022 року.

 

ІІІ. Хто може отримати компенсацію?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року         № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» компенсація надається фізичним особам — громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду (жилі будинки, частини будинків, квартири) і безоплатно розміщували в цих приміщеннях згаданих у попередньому розділі внутрішньо переміщених осіб, для покриття понесених власниками жилих приміщень витрат, пов'язаних з таким розміщенням.

 

IV. Як отримати компенсацію?

Крок 1. Самостійно внести відомості щодо житла, доступного для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб, до веб-ресурсу «Прихисток» АБО надати ці відомості виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради.

Крок 2. Не пізніше наступного дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб подати заяву до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення, у якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та до якої додаються копії документів, що посвідчують їх особу. 

  • Зверніть увагу! У день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості власник жилого приміщення також зобов’язаний подати заяву до виконавчого комітету органу місцевого самоврядування з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у жилому приміщенні. 

Крок 3. Щомісячно (не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця) подавати до виконавчого комітету органу місцевого самоврядування за місцем розташування жилого приміщення заяву на отримання компенсації витрат, у якій зазначати кількість днів та кількість людей, що проживали у приміщенні протягом цих днів, а також реквізити банківського рахунку для перерахування грошової компенсації (шаблон заяви можна знайти у Додатку 1 до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/333-2022-%D0%BF#Text ).

Крок 4. Щомісячно (до 20-го числа наступного за звітним місяця) компенсація надходитиме на ваш банківський рахунок, реквізити якого вказані у заяві, за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

 

V. Як розраховується сума компенсації?

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи (далі — людино-день), з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення  цієї особи у відповідному жилому приміщенні.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривень. 

Таким чином, за місяць проживання внутрішньо переміщених осіб у вашому житлі ви максимально можете отримати 457,00 гривень компенсації за кожну особу.

 

VI. Чи можуть вам відмовити у компенсації витрат ?

Заява на отримання компенсації розглядається органом місцевого самоврядування протягом п'яти робочих днів з дня її отримання. 

Протягом цього строку уповноважені особи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради проводять перевірку наведених у заяві власником жилого приміщення відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Підставами для відмови у виплаті компенсації є встановлення невідповідності осіб, кількості розміщених осіб, кількості людино-днів даним, зазначеним у заяві.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь