A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

ДОВІДНИК  БЕЗБАР’ЄРНОСТІ

Дата: 24.11.2021 13:19
Кількість переглядів: 488

 

        В Україні з’явився електронний «Довідник безбар’єрності»,  у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови.

        «Довідник безбар’єрності» створений за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, українськими та  міжнародними  експертами.  

        «Ця стратегія створена для людей, і вона про людей. Раз за разом ми стикаємося з тим, що треба пояснювати значення безбар’єрності. Для того щоб зробити поняття більш зрозумілим, у мене виникла ідея: створити єдиний довідник із роз'ясненням основних принципів безбар’єрності, правил комунікації та словником базових понять безбар’єрності», – прокоментувала Олена Зеленська.

        Наразі довідник містить 4 основні розділи:
- «Складові безбар’єрності»
- «Правила мови»
- «Словник»
- «Безбар’єрний календар»

        У розділі «Складові безбар’єрності» простою та доступною мовою розкривається поняття безбар’єрності. Що таке, власне, бар’єри, інклюзія, залучення, недискримінація, прийняття, доступність тощо.

        В розділі «Правила мови» сформульовані та пояснені загальні підходи до безбар’єрного спілкування. Наприклад, ставити себе на місце людини, утримуватися від узагальнень та категоричності, уникати маскувальних слів.

        З розділу «Словник» можна дізнатися, чи коректно вживати ті чи інші слова стосовно різних людей. Наприклад, не вживаємо «інвалід», правильно – «людина з інвалідністю», не «сонячна людина», а «людина із синдромом Дауна», не «люди поважного віку», а «люди старшого віку». У розділі «Безбар’єрний календар» зібрані важливі дати, визначні та пам’ятні дні з поясненням, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.

       У кожному з розділів працює пошук. На головній сторінці електронного «Довідника безбар’єрності» – ілюстрації, які розкривають поняття безбар’єрності. Тут також можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність.

      «Довідник безбар’єрності» – це проєкт з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, його також можна доповнювати.

       Електронна версія Довідника доступна  за посиланням https://bf.in.ua/

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь