A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

ДОПОМОГА НА ПОХОВАННЯ. ЗАПИТАННЯ – ВІДПОВІДІ

Дата: 22.10.2021 13:48
Кількість переглядів: 461

ДОПОМОГА НА ПОХОВАННЯ. ЗАПИТАННЯ – ВІДПОВІДІ

         1. Особа отримувала пенсію по інвалідності, призначену на визначений медико-соціальною експертною комісією термін інвалідності. Після закінчення цього терміну не проходила повторний огляд та групу інвалідності не було продовжено. Чи виплатять у Пенсійному фонді допомогу на її поховання?

У разі смерті особи після закінчення строку, на який було призначено пенсію, виплату допомоги на поховання органи Пенсійного фонду України не здійснюють, оскільки така особа на момент смерті не була пенсіонером.

 

2. На час смерті з пенсії пенсіонера проводилися утримання по виконавчому листу. Чи будуть відрахування з допомоги на поховання?

З допомоги на поховання утримання не проводяться.

 

3. Особа, яка здійснила поховання, звернулась за отриманням допомоги на поховання через вісім місяців після смерті пенсіонера. Чи виплатять їй таку допомогу?

Термін для звернення за виплатою допомоги на поховання не обмежується. Тобто особа, яка здійснила поховання пенсіонера, може у будь-який час звернутися в органи Пенсійного фонду України. За умови надання передбачених чинним законодавством документів, заявнику буде виплачено допомогу на поховання в розмірі, визначеному законодавством.

 

4. Чи виплатять допомогу на поховання, якщо заявник подає документи про смерть пенсіонера, видані іноземною державою?

Свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті, виданий компетентним органом іноземної держави, приймається для виплати допомоги на поховання.

Для підтвердження дійсності таких документів компетентний орган держави, у якій документ був складений, проставляє апостиль або проводиться консульська легалізація.

Відповідно до статті 34 Закону України «Про нотаріат» нотаріуси, зокрема, засвідчують правильність перекладу документів з однієї мови на іншу та справжність підпису на документах.

Оскільки апостиль та консульська легалізація засвідчують лише справжність підпису і печатки/штампу, то переклад самого тексту повинен бути нотаріально засвідчений в Україні.

Довідково:

Апостиль — це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і автентичність відбитка печатки або штампа, яким скріплено відповідний документ. При цьому дійсність апостиля не поширюється на зміст офіційного документа, до якого він прикріплений.

Консульська легалізація — це процедура підтвердження дійсності оригіналів офіційних документів або засвідчення справжності підписів посадових осіб, уповноважених засвідчувати підписи на документах, а також дійсності відбитків штампів, печаток, якими скріплено документ. При цьому консул не несе відповідальності за зміст документа.

 

5. Чи потрібно легалізувати свідоцтво про смерть, якщо пенсіонер помер на  території Росії?

З деякими країнами Україна уклала двосторонні договори, які не потребують легалізації документів.

Наприклад, Україна підписала Угоду про гарантії прав громадян держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992, статтею 11 якої передбачено, що документи на територій держав — учасниць Співдружності приймаються без легалізації.

 

6. Чи можлива виплата допомоги на поховання, якщо документи подає довірена особа?

Оскільки для здійснення виплати допомоги на поховання померлого пенсіонера законодавством не вимагається підтвердження родинних стосунків, проведення перевірки використання отриманих коштів, а також визначення кола осіб, які здійснювали поховання, органи Пенсійного фонду України здійснюють виплату допомоги на поховання пенсіонера особам, які звертаються з необхідними документами, незалежно від того, хто отримував витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

За таких умов наявність довіреності не вимагається.

 

         7. Чи можна звернутися за виплатою допомоги на поховання не до органу Пенсійного фонду, де померлий пенсіонер перебував на обліку, а до іншого, який територіально знаходиться ближче до місця проживання заявника, в іншій області?

Особа, яка звертається за виплатою допомоги на поховання, може подати необхідні документи до обраного сервісного центру будь-якого органу Пенсійного фонду України, незалежно від свого місця проживання чи перебування на обліку померлого пенсіонера.

 

8. Чи можуть члени сім'ї одержати допомогу на поховання військового пенсіонера у разі, якщо його визнано померлим на підставі рішення суду?

Ухвалення судом рішення про оголошення особи померлою можливе, якщо у місці її постійного проживання тривалий час немає відомостей про місце її перебування.

Допомога на поховання виплачується особам, які здійснили поховання. Оскільки за умови оголошення пенсіонера померлим за рішенням суду відсутні особи, які б здійснили його поховання, як і сам факт поховання, підстав для виплати допомоги на поховання немає.

 

9. Чи буде виплачено допомогу на поховання, якщо в свідоцтві про смерть, що надає заявник, написання прізвища померлого пенсіонера відрізняється від прізвища в пенсійній справі?   

У випадках, коли в документах, поданих заявником в орган Пенсійного фонду для отримання допомоги на поховання, виявлено невідповідність у написанні прізвища, імені або по батькові пенсіонера з інформацією, наявною в базі даних одержувачів пенсій та копіях документів (зокрема, паспорті), що зберігаються в пенсійній справі, такі документи для виплати допомоги на поховання не приймаються.

За таких обставин допомогу на поховання може бути виплачено у разі подання особою, що здійснила поховання, свідоцтва про смерть з виправленою помилкою в написанні прізвища пенсіонера або відповідного рішення суду.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь