A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорноморська громада
Одеська область, Одеський район

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ОДЕСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ»

Дата: 04.10.2021 16:34
Кількість переглядів: 34

ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

ОДЕСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР  ЗАЙНЯТОСТІ

 

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ОДЕСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ»

 

РОБОЧИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

Для курсів цільового призначення

(підвищення кваліфікації) безробітних за напрямом

«Сучасна теорія та практика харчування дітей

в закладах освіти»

                                               

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

для курсів цільового призначення (підвищення кваліфікації) безробітних

за напрямом «Сучасна теорія та практика харчування дітей в закладах освіти»

 

Навчальний план та програма для курсів цільового призначення за напрямком «Сучасна теорія та практика харчування дітей в закладах освіти»

призначені для спеціалістів, які здійснюють  роботу щодо харчування дітей в закладах освіти.

  Тривалість курсу складає 40 годин, що включає теоретичне та практичне  навчання. 

Після проходження курсу слухачі повинні вміти самостійно виконувати всі роботи, передбачені навчальним напрямком харчування дітей в закладах освіти Вимоги до осіб, які навчатимуться за напрямком харчування дітей в закладах освіти: базова або повна загальна середня освіта.

Особам, які опанували курс підвищення кваліфікації в повному обсязі  видається посвідчення про проходження курсів цільового призначення за напрямком, зразок якого затверджує ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «Одеський центр професійно-технічної освіти ДСЗ».

 

РОБОЧИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

для курсів цільового призначення (підвищення кваліфікації) безробітних за напрямом

«Сучасна теорія та практика харчування дітей в закладах освіти»

№ з/п

Назва теми

Кількість годин

Всього

Теоретичні

Практичні

1.

Основи охорони праці

6

6

 

2.

Правове регулювання організації  харчування у закладах загальної середньої освіти. Реформи шкільного харчування

2

2

 

3.

Новітні технології в організації виробництва та обслуговування в закладах загальної середньої освіти

4

4

 

4.

Товарознавство продовольчих товарів

4

4

 

5.

Сучасне устаткування у шкільних  їдальнях

2

2

 

6.

Технологічна документація у їдальнях закладів загальної середньої освіти

6

2

4

7.

Основи гігієни та санітарії

2

2

 

8.

Нові підходи в розробці рецептур шкільного харчування. Сучасні технології у виготовленні кулінарної продукції. Оформлення страв.

14

14

 

 

Всього

40

36

4

                            РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

Тема 1. Основи охорони праці

1.1 Навчання з питань охорони праці. Типове положення про порядок навчання і перевірку знань з питань охорони праці, яке встановлює порядок і види інструктажів з охорони праці.

1.2 Основи пожежної безпеки. Вибухонебезпека виробництва і вибухозахист. Основи електробезпеки.

1.3. Основи гігієни праці. Медичні огляди.

Тема 2. Правове регулювання організації  харчування у закладах загальної середньої освіти. Реформи шкільного харчування

         2.1. Харчування в навчальних закладах .Нормативно - правова база.

         2.2 Державне регулювання організації харчування в закладах загальної середньої освіти.

          2.3 Основні проблеми шкільного харчування (за результатами досліджень МОН).

         2.4 План заходів з реформування системи шкільного харчування. Стан виконання.

Тема 3. Новітні технології в організації виробництва та обслуговування в закладах загальної середньої освіти

3.1 Режими, способи та графіки харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти.

3.2 Вимоги до закупівель харчових продуктів.

3.3 Вимоги до приміщень для приймання їжі.

3.4 Організація лінії роздачі їжі здобувачам освіти.

3.5 Способи організації харчування у закладах освіти.

3.6 Поняття та особливості аутсорсингу.

3.7 Поняття та особливості кейтерингу.

3.8 Обов’язки керівника закладу освіти щодо організації харчування.

Тема 4. Товарознавство продовольчих товарів

4.1 Обґрунтування раціону харчування. Збалансоване харчування для дітей в закладах освіти.

4.2. Кількість білків, жирів, вуглеводів у стравах відповідно до віку. Калорійність сніданків, обідів, вечері за віковими групами.

        4.3 Технологія кулінарної продукції функціонального призначення. Технологія дієтичного та дитячого харчування. Характеристика дієт. Спеціальні дієти. Засоби технологічної та теплової обробки продуктів під час складання дієт. Особливості приготування страв дієтичного та дитячого харчування.

Тема 5.  Сучасне устаткування у шкільних  їдальнях

5.1 Знайомство з новітніми зразками сучасного устаткування у шкільних ідальнях. Механічне устаткування. Класифікація сучасного механічного устаткування. Характеристика мийного, подрібнювально-ріжучого, місильно-перемішуючого устаткування та малогабаритних кухонних машин.

5.2 Теплове устаткування.

5.3 Холодильне устаткування.

Тема 6.  Технологічна документація у їдальнях закладів загальної середньої освіти

6.1 Прийом та бракераж харчових продуктів та/або готових страв

та заповнення відповідних бракеражних журналів.

        6.2 Нормативно-технологічні документи: призначення, використання

Використання нормативно-технологічної документації для розрахунку сировини на необхідну кількість порцій та калькуляцій на страви.

         6.3 Збірник технологічних карток: призначення, зміст, порядок користування.

Практичне заняття № 1. Заповнення бракеражного журналу (1 год.).

Практичне заняття № 2. Розрахунок сировини на необхідну кількість порцій. Розрахунок взаємозаміни сировини (2 год.).

Практичне завдання 3. Складання технологічної картки (1 год.).

Тема 7. Основи гігієни та санітарії

7.1 Особиста гігієна працівників підприємств харчування.

7.2 Гігієнічні вимоги до обладнання, інструменту, інвентарю, посуду.

7.3 Санітарні вимоги до кулінарної обробки продуктів шкільного харчування.

Тема 8. Нові підходи в розробці рецептур шкільного харчування. Сучасні технології у виготовленні кулінарної продукції. Оформлення страв.

8.1 Забезпечення харчування дітей з особливими дієтичними потребами

8.2 Вимоги до планування меню. Види меню.

- Монопрофільне меню

-Мультипрофільне меню

- Чотиритижневе меню

- Меню-розклад

- Вимоги до складання дієтичного меню

8.3 Нормативно  правова база для планування та організації харчування

Принципи та завдання ХАСП (НАССР).

        8.4 Застосування, розробки та впровадження систем управління  безпечністю харчової продукції за принципами ХАСП (НАССР).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь