A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

ХТО КОМУ ЩО ПОВИНЕН?

Дата: 07.09.2021 09:57
Кількість переглядів: 651

ХТО КОМУ ЩО ПОВИНЕН?

Фото без опису

У декількох будинках вже пройшли зустрічі мешканців з представниками ЖКГ. Приводом для цього послужили договори на надання послуг, які закінчують свій дворічний термін.

Перед співвласниками багатоквартирних будинків у черговий раз постав вибір - створювати ОСМД або підписувати новий договір з ЖЕКом.

У разі створення ОСМД усі мешканці могли б об'єднатися під однією юридичною особою і самостійно займатися використанням, управлінням і утриманням їх спільного майна. Правда, тоді мешканцям доведеться нести відповідальність не лише за свою квартиру, але і за сходові прольоти, під'їзди, горища, підвали, внутрішньобудинкові мережі, безпеку ліфтів і усю прибудинкову територію. Адже все, що за межами квартири - це спільна власність співвласників будинку. І утримувати її повинні усі мешканці.

Зараз ЖЕК обраний як керуюча компанія і він має право відкрити спецрахунок на дім. I, якщо мешканці хочуть, можуть накопичувати на нім гроші і давати доручення комунальникам направляти їх на потреби. Ті у свою чергу виконують роботи тільки в межах кошторису. Як правило там немає капітальних ремонтів, адже, якщо врахувати втрати на боржниках, то і на прибирання насилу вистачає.

Зараз на додаткові роботи виділяє гроші селищна рада. При створенні ОСМД будь-які екстрені ремонти або аварійні ситуації доведеться вирішувати за свій рахунок.

Крім того, зараз співробітники ЖЕКу займаються усією юридичною і бухгалтерською роботою.

Брати на себе таку відповідальність поки що ніхто не готовий. Тому мешканці після недовгих дискусій підписують нові договори з ЖЕКом на надання послуг з управління багатоквартирними будинками.

Варто відмітити, що згідно із законом відповідальність за житловий фонд несуть і керуюча компанія (тобто ЖЕК), і самі мешканці будинку. ЖЕК фактично відповідає за підтримку наших будинків і прибудинкової території в належному санітарно-технічному стані.

У його обов'язки входить:

??прибирання будинків;

??чистота на усій прибудинковій території;

??обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання, каналізації, теплових і електро мереж;

??роботи по дезинфекції будинку;

??полив дворів, клумб і газонів;

??прибирання і вивезення снігу, посипання проходів і проїздів протиожеледними сумішами;

??дератизація(знищення щурів);

??дезинсекція(знищення комах);

??технічне обслуговування ліфтів;

?? робота диспетчерських служб;

І тому подібне.

Співробітники ЖЕКу зобов'язані виконувати усі вказані вище роботи тільки до порогу вашої квартири. Незалежно від того, приватизована вона або ні. Водопровідники і електрики, які працюють в ЖЕКу, не зобов'язані міняти труби або крани, зливати воду з батарей, прочищати каналізацію, лагодити розетки і проводку усередині вашої квартири. Все, що знаходиться в її межах - відповідальність власників. І вони зобов'язані стежити за належним станом комунікацій, щоб не заважати і не шкодити іншим співвласникам.

Тільки при належному виконанні своїх обов'язків обома сторонами співпраця може бути плідною.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь