A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЧОРНОМОРСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЛЮДМИЛА ІВАНІВНА МАГЕРЯ РОЗПОВІЛА ПРО ПЛАНИ І ПЕРСПЕКТИВИ, ДОСЯГНЕННЯ І ПРОБЛЕМИ, З ЯКИМИ ЗІТКНУЛАСЯ В ПЕРШІ МІСЯЦІ СВОГО КЕРІВНИЦТВА.

Дата: 12.04.2021 16:56
Кількість переглядів: 1364

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЧОРНОМОРСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЛЮДМИЛА ІВАНІВНА МАГЕРЯ РОЗПОВІЛА ПРО ПЛАНИ І ПЕРСПЕКТИВИ, ДОСЯГНЕННЯ І ПРОБЛЕМИ, З ЯКИМИ ЗІТКНУЛАСЯ В ПЕРШІ МІСЯЦІ СВОГО КЕРІВНИЦТВА.

Фото без опису

Створення територіальної громади надало широкі можливості для формування своєї ефективної системи управління освітньою сферою, яка допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади. Однак з першого ж дня селищна рада зіткнулася з низкою проблем. Завдання ускладнене тим, що на всі питання необхідно було оперативно знаходити відповіді в умовах безперервного навчально-виховного процесу, розробляти відповідно до чинного законодавства нормативні акти, узгоджувати комунікацію.

ЩО ЗМІНИЛОСЯ В РОЗПОДІЛІ ФІНАНСУВАННЯ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК ШКОЛИ І САДОК ПЕРЕДАЛИ ГРОМАДІ? ЯКІ ПЕРШОЧЕРГОВІ ПИТАННЯ ВИНИКАЛИ?

За кошти державної субвенції продовжує заходити зарплата вчителів, а забезпечення техперсоналу тепер стало питанням місцевого бюджету. Всі закупівлі також повинні проводитися за рахунок бюджету селищної ради.

На жаль, стан, в якому приймаємо об'єкти освіти, досить жалюгідний. Оскільки процес передачі майна ще триває, укладено плани роботи. Була створена комісія на чолі з головою селищної ради Сергієм Анатолійовичем Удаловим, зробили повний огляд всього переданого на баланс громади майна, щоб визначити першочергові проблеми і завдання. Оскільки на першому місці завжди безпека і життя дітей, всі сили і фінанси поки що будуть спрямовані не на зовнішнє оформлення, а на закриття істотних і важливих питань, особливо з пожежної безпеки.

У Чорноморській школі взагалі повний комплекс робіт потрібно робити: і опалення, і каналізація, заміна дверей і вікон, водовідведення, утеплення будівлі, в школі повністю відсутня пожежна сигналізації. Провели огляд, подали заявки в профільні організації, які займаються питаннями пожежної безпеки. Чекаємо остаточний проєкт і кошторис, щоб уже зараз починати роботи, які можна робити, не перериваючи навчальний процес.

У Гвардійської школі для дотримання норм пожежної безпеки потрібно винести котельню за межі двору. Мають відбутися роботи по ремонту даху.

По садочку заплановано асфальтування двору, доріжок, ремонтні роботи.

КП «Школа мистецтв» перейшла на баланс громади трохи раніше, з ними вже простіше. Але з позашкільною освітою непроста ситуація в с. Гвардійське. Там зараз активно працює хореографічний гурток, але батьки просять додати ще з вивчення англійської мови, з єдиноборств. Шукаємо тренера і можливості організувати там роботу гуртків.

Навели порядок у питаннях тарифікації та штатного розкладу. Закривали це питання в першу чергу, щоб не постраждали співробітники сфери культури і освіти і не залишилися без зарплати в перехідний період. Підтягнули питання по боргах і недонарахованого, і з лютого вже вийшли в робочий режим.

Вирішено питання функціонування шкільного автобуса, своєчасного техогляду, щоб діти, які добираються до школи з вулиці Сонячній, не залишилися без транспорту. Ще в січні подавали запит в ОДА і нам підтвердили фінансування на придбання нового шкільного автобуса для Чорноморської школи. Відповідне співфінансування в бюджеті Чорноморської селищної ради вже теж передбачено. Тепер чекаємо тендер і сподіваємося, що придбання і передача автобуса пройде досить швидко. Не можу не переживати за дитячий сад, оскільки знаю гостру необхідність в транспорті для них. Сподіваюся, що після придбання нового автобуса для школи, зможемо вирішити питання перевезення дітей-дошкільнят. Для цього або подовжити маршрут, якщо дозволить законодавство і відповідно служби, або перепрофілювали наявний автобус для потреб дитсадка.

ЗАРАЗ АКТУАЛЬНА ТЕМА ХАРЧУВАННЯ У ШКОЛАХ. ЯК НАВАЖУЄТЬСЯ ЦЕ ПИТАННЯ У НАШОЇ ГРОМАДИ?

Як тільки прийняла посаду, відразу була в школі, поспілкувалася з кухарями та відповідальним за меню. Іноді чула нарікання, що нібито готують несмачно, але після візиту на харчоблок, стало ясно, що готують їжу здорову і смачну, і питання в тому, що просто наші діти хочуть їсти іншу їжу, не зовсім здорову. З приводу сучасної системи харчування, це питання на стадії розгляду, вивчаємо досвід сусідів (м. Одеси, Авангардівська ОТГ), зважимо на чужі помилки і потім вже спокійно перейдемо на новий вид організації харчування.

Зараз узгоджуємо тендери з постачальниками, налагоджуємо систему постачання продуктів.

Перерахували з директорами суми по харчуванню. Раніше на дитину закладали 8 грн, зараз розрахували більш реальну суму – 20 грн. Ми забезпечуємо безкоштовне харчування учнів 1-4-х класів, дітям учасників АТО та інших пільгових категорій.

Також зберегли літнє оздоровлення дітей і продовжили двотижневу роботу дитячого табору при школі. На цей період закладено фінансування харчування для всіх дітей, які будуть відвідувати табір, а це 450 дітей Чорноморської школи і 100 – Гвардійської. Сподіваємося, ситуація з епідемією не ускладниться і ми зможемо організувати роботу літнього табору. Загалом на харчування з місцевого бюджету направлено близько 1 700 000,00 гривень.

НАСКІЛЬКИ ТОРКНЕТЬСЯ НАШІ УСТАНОВИ РЕФОРМА ПЕРЕПРОФІЛЮВАННЯ СТАРШІЙ ШКОЛИ?

Гвардійська школа за новими правилами потрапляє під статус «гімназія» і вони спокійно проходять цей етап освітньої реформи. А ось щодо Чорноморської школи є певні питання. Зараз чекаємо прийняття поправок до закону, де зазначено, що місцеві ради самі зможуть приймати рішення, як буде називатися школа, яке буде мати напрямок. Поки шукаємо вихід, як правильно оформити Чорноморську школу, щоб зберегти в ній 10-11 класи. Щодо цьогорічного ЗНО, то всі наші 11-класники зареєстровані і визначилися з вибором предметів, які вони будуть здавати. Чекаємо остаточно оформлення установчих документів шкіл і їх реєстрації, щоб почати наступний етап оформлення випускної документації.

Щоп'ятниці проводимо нараду з керівниками установ освіти, обговорюємо нагальні проблеми. Зі школам питань, звичайно, поки що більше. Але наші директора дуже відповідальні і досвідчені, а педагоги зацікавлені в якісному навчанні. Тому основне завдання нашого управління – підтримати цей інтерес, створити необхідні комфортні і безпечні умови як для дітей, так і для педагогів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь