A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

ШКОЛА МИСТЕЦТВ

Дата: 19.09.2020 08:39
Кількість переглядів: 764

ШКОЛА МИСТЕЦТВ

Уже багато років на території смт Чорноморське працює дитячий заклад позашкільної освіти. Спочатку це була просто музична школа. Згодом вона перетворилася на Школу естетичного виховання з базою в Чорноморському і двома філіями у Фонтанці та Первомайському. З 2020 року в результаті формування Чорноморської ОТГ установа перейшла в комунальну власність громади. Тепер вона іменується «Школа мистецтв». Про історію, викладачів і плани школи розповіла Власенко Тетяна Дмитрівна, заступник директора та викладач класу образотворчого мистецтва.

Життя не стоїть на місці. Сучасність вносить зміни у свідомість учнів, їх батьків, коригує ставлення до музичної освіти. Але наша школа була і залишається центром перевіреної часом системи позашкільної освіти та естетичного виховання дітей. На тлі історичних змін школа змогла не тільки зберегти атмосферу, а й примножити творчий потенціал.

Більше 17 років очолює школу директор Маньковський Григорій Степанович. Будучи талановитим викладачем, він створив успішний ансамбль духових інструментів в Першотравневому. Завдяки його праці і організаторському таланту школа набула свого обличчя, зайняла почесне місце в житті містечка, стала центром культури і творчості для юних талантів.

Станом на вересень 2020 року школа прийняла до себе близько 190 вихованців. У позашкільний час діти вчаться співати, танцювати, малювати, грати на різних інструментах: фортепіано, флейта, саксофон, домра, гітара, ксилофон, барабани. Навіть під час карантину школа продовжувала займатися дистанційно. Викладачі записували відеоуроки, проводили онлайн тренування та індивідуальні заняття у віддаленому режимі.

У школі функціонує кілька відділів: клас фортепіано, народний відділ (ударні, гітара, домра), клас хореографії, клас образотворчого мистецтва, духовий відділ, вокальний відділ.

– Раніше наші викладачі, щоб набрати дітей, приходили з дозволу директорів в школи Чорноморського і Гвардійського і намагалися зацікавити учнів, а прослуховування проводили іноді прямо в класах. Зараз «Школа мистецтв» заслужила свою репутацію, і наші випускники вже приводять своїх дітей до нас. Ми виступаємо на концертах, святах, школа на слуху в містечку, в цілому по району та області. Нас із задоволенням запрошують на святкові і урочисті заходи, – розповіла Тетяна Дмитрівна.

Гордість школи – її викладачі. Досвідчені, закохані у свою професію педагоги запалюють вогонь у серцях юних музикантів, танцюристів і художників. Колектив викладачів дорожить своїми цінностями і традиціями навчального процесу. І в той же час їм не чужі нові віяння і відкриття у позашкільній освіті. Кожен учитель веде власний пошук ефективної методики. До кожної дитини свій індивідуальний підхід. У даний час в школі сформовано кваліфікований педагогічний колектив з 11 осіб. Досвід викладання у деяких педагогів досягає 40 років.

Серед них викладач з вокалу – Шередеко Тамара Євгенівна. Вона випустила не одне покоління талановитих дітей, серед яких лауреати міжнародних конкурсів. Її вихованці займають перші місця і гран-прі на всеукраїнських і міжнародних конкурсах. Зараз готують на конкурс у Франції талановиту зірочку нашого містечка – Сорокова Станіслава.

По класу фортепіано з величезною самовіддачею працює викладач Бойко Олена Михайлівна. Багато юних музикантів пройшли її науку і тепер уже приводять до неї своїх дітей. Вона намагається вибирати цікаві, сучасні твори, які зможуть повною мірою розкрити талант дитини, зацікавити її.

На питання, як позначиться реорганізації установи, Тетяна Дмитрівна упевнена, що перехід до Чорноморське ОТГ позитивно відіб’ється на школі. Адже Чорноморська селищна рада завжди допомагала школі, ніколи не забувала привітати з усіма святами педагогічний колектив. Завдяки їхній підтримці вдавалося провести деякі ремонтні роботи, а клас духових інструментів і образотворчого мистецтва отримав приміщення в Чорноморському будинку культури. При тому, що весь цей час юридично школа належала до району. Школу вже зареєстрували як комунальний заклад Чорноморської селищної ради, у неї буде свій розрахунковий рахунок, своя бухгалтерія, печатка, пряме підпорядкування селищній раді, буде створено педагогічна і батьківська рада. Оскільки школа повністю переходить на утримання громади, в останньої буде більше можливостей допомагати і підтримувати її. Значну кількість питань можна буде вирішувати на місці, для цього не доведеться їхати в район. Батьки зможуть оплачувати навчання онлайн, звільнивши час вчителям. Отримана сума не буде йти в район, а залишиться на рахунку школи. Це дозволить розпоряджатися своїми фінансами і в цілому зробити школу більш сучасною: оновити меблі в класах, зробити повноцінний ремонт, придбати комп'ютери. Цей перехід дасть багато можливостей для розвитку.

Юридично музична школа вважалася і підпорядковувалася районному відділу освіти, а за фактом вона завжди була одним цілим з містечком, прокоментувала питання про статус установи позашкільної освіти заступник голови Чорноморської селищної ради Бикова Лариса. В умовах існуючої децентралізації вважаю, що на сьогодні керівництвом району і нашого селищної ради прийнято абсолютно правильне рішення не чекати закінчення поточного року і роз'яснень зверху, а вжити всіх можливих заходів щодо збереження музичної школи, її педагогічного колективу та учнів. Тому з нашого боку було оперативно створено нову юридичну комунальну установу «Школа мистецтв», прийнято на роботу в порядку переведення весь педагогічний та технічний колектив, розроблені, затверджені, отримані всі необхідні документи, і передбачено фінансування до кінця рокуА це приблизно 650 тисяч гривень. Більше того, вже було проведено конкурс на посаду директора Школи мистецтв, за результатами якого директором призначений діючий керівник Маньковський Григорій Степанович, а також одноголосним рішенням заступником директора призначено викладач класу образотворчого мистецтва Власенко Тетяна Дмитрівна. Бухгалтерія «Школи мистецтв» сьогодні перебуває в професійних руках Малиновської Наталії. На мій погляд, при такому чудовому поєднання досвіду, знань, професіоналізму, енергії, любові до своєї справи і підтримки місцевої влади у нашої школи є всі підстави успішно працювати і ростити таланти. А перед селищною радою тепер стоїть ще одне першочергове завдання: це, як мінімум, капітальний ремонт приміщень, оновлення всієї матеріально-технічний бази школи (адже школі більше 30 років, ремонту приміщень не було, фінансування з районного бюджету не спрямовували). Попереду створення ОТГ, процес дуже складний, який вимагає професійного підходу і ведення. Це новий бюджет, нові статті витрат (оскільки всі установи освіти будуть передані на баланс селищної ради), але, на мій погляд, питання створення безпечних, комфортних, сучасних умов для наших дітей це пріоритет, який повинен обов'язково бути вирішений місцевою владою у 2021 році.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь