A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

У День пам’яті та примирення, 8 травня 2020 року, на Меморіалі 412-ї батареї в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області відбувся обряд перепоховання останків учасників героїчної оборони Одеси під час Великої Вітчизняної війни

Дата: 08.05.2020 15:49
Кількість переглядів: 648

Фото без опису

   У День пам’яті та примирення, 8 травня 2020 року, на Меморіалі 412-ї батареї в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області відбувся обряд перепоховання останків учасників героїчної оборони Одеси під час Великої Вітчизняної війни.

  За час проведення «Вахти пам’яті» 2018-2019 рр. її учасникам вдалося відшукати останки 69 загиблих воїнів, серед них 9 – у Лиманському районі.

   Роботи з пошуку та перепоховання бійців ведуться членами всеукраїнської організації «Союз «Народна пам’ять» з 2009 року. Одеса представлена ??військово-історичними клубами «Військова доблесть» і «Варяг». Учасники цих клубів займаються пошуковою діяльністю після отримання спеціального дозволу. Взимку займаються вивченням документів, визначають за допомогою карт і архівів, де проходили бої. За хороших погодних умов виїжджають групами на ці місця, а після встановлення місцезнаходження позицій, починають розкопки. Глибинниками і металошукачами визначають, де є залізо, а це можуть бути каски, гранати, протигази, кулеметні стрічки, ящики. Проводять перевірку і, якщо визначають останки, починають повільно зачищати територію. Вся земля просіюється, щоб знайти «капсулу смертника».

   «Вахта пам’яті» закінчується перепохованням, приуроченим, як правило, до пам’ятних дат, пов’язаних з Великою Вітчизняною війною (5 серпня в день початку оборони Одеси, 8 травня в День пам’яті та примирення). На території меморіалу перепоховано вже 159 воїнів.

   Цього разу з почестями біля монумента загиблим шахтарям на Меморіалі 412-ї батареї смт Чорноморське відбувся обряд 8 безіменних і одного іменного перепоховання. Бійцем, останки якого вдалося ідентифікувати, виявився уродженець міста Харків Горєлов Іван Прокопович, 1912 р.н., який загинув 11 серпня 1941 року. Серед безіменних героїв два морських піхотинця Григорівського десанту, один з народного ополчення, два бійця залізничного підрозділу, а решта – моряки з Нової Дофінівки.

   З огляду на карантинні реалії, обряд церемонії пройшов скромно, в ньому взяли участь пошуковики військово-історичних клубів Одеси «Військова доблесть» і «Варяг», мер міста Г.Л. Труханов і голова Чорноморської селищної ради С. А. Удалов.

   Жителі смт Чорноморське у вічному боргу перед тими, хто не повернувся з фронту, і тими, хто пройшов війну і дожив до наших днів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь