A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧОРНОМОРСЬКА СЕЛИЩНА ГРОМАДА ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Одеська область, Одеський район

Меморіал, присвячений пам'яті воїнам 412 берегової батареї, які героїчно загинули під час оборони Одеси в роки Великої Вітчизняної війни

Дата: 07.05.2020 08:33
Кількість переглядів: 1165

Фото без опису

Меморіал, присвячений пам'яті воїнам 412 берегової батареї, які героїчно загинули під час оборони Одеси в роки Великої Вітчизняної війни

Бережемо пам'ять

 

   Офіційно в комунальну власність смт Чорноморське монумент, присвячений воїнам, які героїчно загинули під час оборони м. Одеси в роки Великої Вітчизняної війни, був переданий Одеською облдержадміністрацією в 2016 році. Але це відбулося лише юридично, адже з самого початку створення цього монументу керівництво Чорноморської селищної ради, чорноморці і гвардійці вважають цей комплекс своїм, і несуть моральну та матеріальну відповідальність за нього.

   Чорноморською селищною радою розроблено містобудівне обґрунтування розміщення тут меморіального комплексу для увічнення пам'яті загиблих воїнів, відродження патріотизму і військового духу молоді та виключення можливості в майбутньому використання цієї історичної території під інші цілі, окрім як історичної та культурної спадщини. До його складу увійде музейний комплекс з трьох експозицій (оборони, окупації та визволення Одеси), парковий комплекс, монумент, присвячений 250 воїнам-шахтарям, героїчно загиблим у серпні 1941 року. За генеральним планом смт Чорноморське запланована територія в 30 гектарів.

   На згадку про воїнів, які героїчно загинули під час оборони Одеси в серпні 1941 року на території смт Чорноморське Лиманського району Одеської області, Благодійним фондом «МАРШАЛ ЖУКОВ» спільно з Чорноморською селищною радою побудований і зведений монумент. Його урочисте відкриття та перепоховання знайдених останків загиблих воїнів відбулося 6 травня 2010 року.

   Поступово на меморіальному комплексі була відкрита Алея Слави, на якій спільно з керівництвом 28 механізованої бригади встановлено обеліск, присвячений 70-річчю 28 механізованої бригади, а 19 липня 2019 року пройшло урочисте відкриття пам'ятного знака Одеського артилерійського училища.

   Також на території 412 батареї вже встановлені два музейні експонати військової техніки. 250 символічних дерев, висаджених держслужбовцями і жителями, стануть Парком Слави 412 батареї. Всі заходи щодо створення Меморіалу, Алеї Слави, відродження пам'яті про воїнів здійснені виключно за рахунок благодійних коштів.

   У роки Великої Вітчизняної війни на території Чорноморської селищної ради розміщувалися позиції 412 берегової батареї, основним завданням якої було прикриття Одеської затоки від нападу з моря і суші. Батарея будувалася з урахуванням автономного режиму роботи. Окрім гарматних двориків, тут були зведені приміщення з дизель-генераторами, сховища палива, майстерні, казармені приміщення для обслуги, вежі наведення і пункти коригувальників вогню і т. п. Усі ці приміщення розташовувалися під землею, причому деякі з них у три-чотири яруси. Все поєднувалося підземною галереєю, яка починалася біля гармати № 1 на глибині 12 м, а закінчувалася біля електростанції на глибині 30 м. У мирний час особовий склад жив в казармі на відстані 1 км, там, де зараз розташоване село Гвардійське. Командиром батареї у той час був капітан Н. В. Зінов'єв.

   Коли в серпні 1941 року німецько-румунські війська оточили місто з суші, вони намагалися захопити позиції 412 батареї берегової оборони. Завданням батареї стало знищити ворога, що рвався до міста. Бійці героїчно тримали оборону, проте довелося відступати. Захоплення ворогом батареї було небезпечне тим, що гітлерівці могли направити гармати в бік її захисників - радянських військ, тому 25 серпня було прийнято рішення знищити її. Випустивши по ворогу останні снаряди, особовий склад батареї підірвав гармати і частково відступив.

   412-а батарея стала братською могилою героїв. Протягом 15 років пошуковики під патронатом Удалова Сергія Анатолійовича (голови Чорноморської селищної ради та почесного президента громадської організації «Військово-історичний клуб «Військова доблесть») під час вахти пам'яті, яка проходить в околицях Чорноморського в серпні, ведуть розкопки і шукають залишки загиблих для перепоховання за християнськими звичаями. Чорноморською селищною радою проведено ряд заходів зі встановлення імен учасників бойових дій і відновлення батареї. Наявні факти вказують на те, що фортифікаційні споруди батареї були знищені не повністю під час бойових дій у Великій Вітчизняній війні і можуть бути відновлені, а також відкриті для відвідувачів.

   Уже в цьому році в рамках підготовки до 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні проведено поточний ремонт: відновлена плитка, пофарбовано і оновлено пам'ятник.

   І, нарешті, вирішено дуже важливе питання: в районі монумента, присвяченого 250-ти донецьким воїнам-шахтарям, героїчно загиблим під час оборони м. Одеси в роки Великої Вітчизняної війни, запущена мережа вуличного освітлення вулиці 412 Батареї смт Чорноморське Лиманського району Одеської області, що, в першу чергу, дасть можливість збереження гідного вигляду монумента, безпеки відвідування і перебування відвідувачів на території меморіального комплексу, створить архітектурну привабливість і видимість меморіалу з траси в темний час доби.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь